tanie loty do Londynu
TANIE LOTY DO LONDYNU
Bilety lotnicze do Londynu. Tanie loty.
 
1.
Wylot
Przylot
Data wylotu
 
Data powrotu
 
X
W obie strony
dodaj trasę
usuń ostatnią
Pasażerowie
 
Dorośli:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Dzieci (2-12):
0
1
2
3
4
5
Niemowlęta (0-2):
0
1
2
3
4
zapisz i zamknij
Opcja lotu
Air lines
Klasa serwisowa
Air lines
Preferowane linie
Air lines
Zamknij
W obie strony, Ekonomiczna

Londyńskie zwyczaje kuchenne

Angielskie zwyczaje kuchenne, choć mogłoby się wydawać, powinny cieszyć się wieloletnią tradycją, zostały sprowadzone do maksymalnego uproszenia czynności, służących zaspokojeniu głodu.
 
Wiele krajów szczyci się delektowaniem się potrawami, a także celebracją samego przygotowywania posiłków – często całą rodziną, w odświętnej atmosferze, zbliżającej ludzi do siebie i zwiększającej poczucie wspólnoty. Wielka Brytania do nich nie należy – bez względu na region – czy to Londyn, czy mniejsze miasta, zabiegi kuchenne mają jak najkrótszą drogą prowadzić do najedzenia się. Z natury więc, Anglicy nie przywiązują specjalnej uwagi do jedzenia. Mimo to, ich kuchnia na przestrzeni lat, ewoluowała, tworząc wiele tradycyjnych potraw i charakterystycznych smaków.
 
Niestety, choć bardzo ciekawa, nie szczyci się najlepszą opinią na świecie. Zarzuca się jej brak przypraw, co prowadzi bezpośrednio do stosunkowo niewielkich walorów smakowych. Jednocześnie, Anglicy – jak mało kto – szukają sposobu, aby uprościć sobie życie – zapomnieć więc tu można o wielogodzinnym duszeniu potraw, gotowaniu na parze etc. – potrawy najczęściej są smażone, to bowiem robi się najszybciej.
 
Bardzo charakterystyczne dla angielskiej kuchni są natomiast godziny posiłków:
 
Pierwszym i najważniejszym posiłkiem są śniadania, uważając, że to posiłek, który ma dostarczyć energii na cały dzień, są bardzo kaloryczne i w sumie – ciężkostrawne. Jeśli słyszeliście o irlandzkim śniadaniu – w Londynie zjeść możemy bardzo podobne. Tzw. Full English Breakfast, w rozumieniu tradycyjnym to smażone jajka sadzone, smażona kiełbasa (trochę podobna do białej kiełbasy w Polsce), smażone warzywa – pomidory, pieczarki, fasola w sosie pomidorowym, smażony bekon. Jako dodatki – tosty, sok pomarańczowy i mocna kawa. Po takim śniadaniu teoretycznie ma nam wystarczyć energii do kolejnego posiłku (choć po jego spróbowaniu przekonacie się, że energii wystarczyłoby dla kilku osób na przynajmniej kilka dni ;-) ).
Oczywiście nie każdy Anglik jada takie śniadania – zwyczaje kuchenne ewoluowały z czasem tak, aby nie obciążać aż tak żołądków, kto poza tym miałby co rano czas na przygotowywanie takich posiłków. Jeśli więc taki typ kuchni nam nie odpowiada, bez problemu znajdziemy również inne menu śniadaniowe.
 
Kolejnym posiłkiem, spożywanym tradycyjnie przez Anglików jest drugie śniadanie (nie mylić z lunchem) – zwykle filiżanka kawy lub herbaty i słodka przekąska (babeczka, ciastko, etc.). To niewielki posiłek, ale trudno spodziewać się innego, zważywszy, że następuje ok. 2 godzin po obfitym śniadaniu.
 
Po nim następuje lunch – mniej więcej w połowie dnia pracy. Tu kuchnia brytyjska ewoluowała bardzo mocno, dzisiejszy lunch to – jak w całej Europie – dostępność wszystkich kuchni świata, mnóstwo barów i kawiarenek, oferujących przekąski w rozmaitych menu z całego globu. Tradycyjnie – biorąc pod uwagę historię – lunch nie istniał, robotnicy zjadali śniadanie, a kolejnym posiłkiem była dopiero kolacja po powrocie do domu (stąd wielkość pierwszego posiłku).
 
Po południu obowiązkowo przychodzi czas na herbatkę (English Tea). Pijana jest z pełnym namaszczeniem – nietypowym dla angielskich posiłków, zwykle zabielana mlekiem. Ilość dostępnych gatunków herbat jest w Londynie powalająca, jest więc w czym wybierać. Do popołudniowej herbatki podawane są drobne, słodkie przekąski.
 
Niedługo po herbatce, przychodzi czas na obiado-kolację. W dzisiejszych realiach, zwykle stanowi największy posiłek w ciągu dnia – bez pośpiechu, po pracy, można pozwolić sobie na spędzenie przy stole znacznie dłuższej chwili, niż o poranku. I tu jednak nie następuje przesadna celebracja przygotowań. Wybiera się dania, które można zrobić możliwie szybko, często pieczone mięsa, w towarzystwie warzyw i zawsze ziemniaków (spożywanych w Anglii  w ogromnych ilościach). 
 
Jednym z popularniejszych na Wyspach dań, jest ryba z frytkami (fish with chips) – ryba zwykle smażona jest w głębokim tłuszczu. To danie znajdziemy zarówno w wykwintnych restauracjach, jak i w budkach na rogu ulicy – kiedyś sprzedawcy podawali je w gazecie, obecnie ta część tradycji została zaniechana na rzecz bardziej wysublimowanych i estetycznych form podania :-).
 
Podobnie, jak w innych krajach, żyjących w pośpiechu ludzi i kultury korporacyjnej – w Anglii również czas stanowi bardzo cenny towar deficytowy. Jedzenie zatem zostało sprowadzone do miana potrzeby, a nie formy spędzania czasu. Dostępnych jest więc wiele fast-foodów, restauracji, oferujących menu z różnych zakątków świata i odmienne smaki dla wybrednych klientów. Brytyjczycy stosunkowo często odżywiają się na mieście, nie tracąc czasu na gotowanie. Dlatego też wybór miejsc, w których można zjeść posiłek, stale rośnie.
Loty do Londynu
najniższe ceny biletów lotniczych
Wyszukiwanie hoteli:
Hotele w Londynie
miasto:

data zameldowania:
data wymeldowania: